20x de mooiste unisex namen

20x de mooiste unisex namen

In 2022 en 2023 worden unisex of genderneutrale namen steeds populairder. Een mooie trend, en daarom zetten we vandaag de 20 mooiste unisex namen voor je op een rijtje, inclusief betekenis natuurlijk.

Korte unisex namen

Eén van de trends in namen in 2022 is ‘Kort maar krachtig’. Korte namen van één of twee lettergrepen zijn dan ook enorm in trek. 

Luca

Luca, Luka of Loeka is een naam die mooi aansluit bij de Italiaanse trend van 2022. De naam betekent Licht en Maan, maar kan ook Afkomstig uit Lucanië betekenen. Luca is waarschijnlijk ontstaan als afkorting van Lucas. 

Jip

Jip of Jipp is perfect in de trend van korte namen. Jip betekent Stralend kind van edele afkomst of Gevend en gastvrij. De naam komt oorspronkelijk uit de Germaanse taal, maar heeft ook een herkomst in het Fries. 

Bo

Bo of Beau is nog zo’n naam die het goed zal doen. Bo betekent Leven, Mooi, Speerpunt en Beer. De herkomst van de naam Bo is heel divers. Zo is het woord Beau het Franse woord voor mooi, maar komt de naam ook van de Oud-Noorse bijnaam Búi, wat leven betekende. 

Sam

Sam is nog zo’n mooie korte naam. Sam betekent De naam is van God of Van God gebeden. De naam heeft een herkomst in het Hebreeuws, en is waarschijnlijk afgeleid van de naam Samuël.

Engelse unisex namen

Omdat de wereld steeds digitaler en internationaler worden, zijn buitenlandse namen steeds populairder. Daarom een aantal Engelse voorbeelden.

Robin

Robin of Robbin is een mooie diverse naam. De naam betekent Schitterend door roem. Robin komt waarschijnlijk van de Engelse naam Robert en de Germaanse naam Robrecht. Ook is het woord Robin het Engelse woord voor een roodborstje. 

Billie

Billie of Billy sluit mooi aan op de internationale trend, en op popcultuur. Billie betekent Wilskrachtige beschermer en komt uit het Engels. De oorsprong ligt bij de naam William, via de bijnaam Bill. 

Bobbie

Bobbie of Bobby is een mooie Engelse naam. De naam Bobbie betekent Schitterend door roem. De naam heeft een voornamelijk Engelse oorsprong, maar kan ook afgeleid worden van de Germaanse naam Robrecht.

Charlie

Charlie of Charly is een naam met een Germaanse oorsprong, die veel in het Engels wordt gebruikt. De naam Charlie betekent Vrije man/vrouw, of Niet van adel. Waarschijnlijk komt de naam van Charlotte of Charles (de Engelse variant op Karel).

Jamie

Jamie, Jamy of Jaimy is een prachtige Engelse naam. Jamie betekent Hij/Zij zal beschermen of Moge God beschermen of zelfs Houder van de hiel. Jamie komt uit het Engels en is ontstaan vanuit de namen Jacob en James. 

Nederlandse unisex namen

Ook in het Nederlands zijn er veel mooie unisex namen terug te vinden. Vooral met de trend van afgekorte namen ontstaan er steeds meer opties.

Guus

Guus is een mooi voorbeeld van een Nederlandse unisex naam. De naam betekent Beroemde vreemdeling, Eerwaardig, Geheiligd, Gewijd, en Verheven. Guus is een Nederlandse naam, maar is van oorsprong afgeleid van de Romeinse naam Augustus.

Daan

Bij Daan denk je misschien eerst aan de jongensnaam, maar met de trend van afkortingen is Daan ook een mooie variant op de meisjesnaam Daantje. De naam betekent Mijn rechter is God, en is van oorsprong Hebreeuws.  

Senn

Ook Senn is nog een unieke unisex naam. Deze naam betekent Waar of Waarheid. De naam Senn wordt nu vaak aan jongens gegeven, maar is juist afgeleid van de meisjesnaam Senna. Daarnaast is de naam nog heel nieuw, voor 2000 kwam deze nog bijna niet voor. Waarschijnlijk komt de naam uit Nederland, maar het is ook terug te vinden in de Oud-Noorse stam sannr.

Nieuwe unisex namen

Omdat unisex namen steeds meer aan het opkomen zijn, zijn er een aantal namen die steeds meer als unisex naam worden gebruikt.

Alex

Alex of Alix is een mooie korte naam die steeds populairder wordt als unisex optie. Alex betekent De Beschermer, Helpen en Verdedigen. De naam komt uit het oude Griekenland, en is ontstaan uit de namen Alexander en Alexandra.

Levi

Levi is een naam die nog vrij nieuw is als unisex naam, deste unieker dus! Levi betekent Aanhankelijkheid of Zich aansluitend. Levi komt van de Hebreeuwse naam Levi in de bijbel, en van de apostel Mattheüs die ook Levi heette. 

Noah

Noah of Noa is een mooie korte naam, perfect voor 2022. Deze naam betekent Rust en Troost. Noah komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws, gebaseerd op het woord nukhu (rust) uit de Babylonische tijd.

Max

Max is nog zo’n nieuwe unisex naam. Max betekent De grootste, en is afgeleid van de namen Maximiliaan en Maxime. Deze naam komt dan ook uit het oude Latijn, en is terug te leiden tot het woord Maximus, een Romeinse eretitel voor legeraanvoerders en een Romeinse achternaam.

Aeden

Aeden, Aiden of Eden wordt steeds gangbaarder als unisex naam. Aeden betekent Vurig, Klein vuur, Briljant, Verlicht, Intelligent en Licht van de maan. De naam is afgeleid van het Ierse Áed, dat vuur betekent, en het verkleinwoord -án, wat Áedán de betekenis Klein vuur geeft.

Unieke unisex namen

Wanneer je opzoek bent naar een naam die niet in één van de bovenstaande categorieën te plaatsen is, dan zijn deze drie namen een prachtige optie.

Dominique

Dominique, Dominiek of Dominic is een langere unisex naam. Deze naam betekent De Heere toebehorend, Door God gegeven of Op zondag geboren. De naam is van oorsprong Latijns, en is afgeleid van het woord Dominicus. 

Mischa

Mischa of Misha is een mooie diverse unisex naam. Mischa betekent Die lijkt op God en komt oorspronkelijk van één van de aartsengelen uit de bijbel. De naam is dan ook Hebreeuws van oorsprong. 

Elian

Elian is een mooie, zachte unisex naam. Elian betekent Iemand die vreugde brengt, Gewijd naar de genadige God of God is familie. De naam komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en het Latijns, en is gebaseerd op de naam Eli.

Alle unisex namen op een rijtje

Om het overzicht te bewaren zetten we de 20 namen nog snel even op een rijtje:

 1. Luca
 2. Jip
 3. Bo
 4. Sam
 5. Robin
 6. Billie
 7. Bobbie
 8. Charlie
 9. Jamie
 10. Guus
 11. Daan
 12. Senn
 13. Alex
 14. Levi
 15. Noah
 16. Max
 17. Aeden
 18. Dominique
 19. Mischa
 20. Elian