Top 10 meisjesnamen voor 2023

Top 10 meisjesnamen voor 2023

Zoals aan het begin van elk jaar komen er overal lijstjes voorbij met de top namen voor 2023. Daarom hebben ook wij onze top 10 meisjesnamen voor 2023 op een rijtje gezet!

1. Elin

Elin is een prachtige Scandinavische naam, die vooral in Zweden voorkomt. DHet is onzeker waar de naam vandaan komt, maar deze kan afgeleid zijn van andere namen zoals Ele, Elia of Elisabeth. Het kan ook een vervorming zijn van Helena, een Griekse naam die "stralende, schitterende" betekent. Elin past in de trend van korte en krachtige namen die populair zijn in 2023, én het is natuurlijk een Scandinavische naam.

2. Daphne

Daphne is een meisjesnaam met oorsprong in de Griekse mythologie. Het betekent "laurier" en verwijst naar een nimf die in een laurierstruik veranderde. Dit verhaal heeft geleid tot de verspreiding van de naam over Europa, en past in de trend van namen geïnspireerd op de natuur. Daarnaast is het een naam met een historisch verleden én een naam uit de bekende serie Bridgerton.

3. Tess

Tess is een meisjesnaam die afgeleid is van Tessa, een naam die weer is afgeleid van de Spaanse naam Theresia. De betekenis is onzeker, maar kan afkomstig zijn uit Griekse woorden voor "warmte, zomer, oogst" of "jagen". Tess is een fantastische stoere naam, die perfect past in de trend van korte en krachtige namen die populair zijn in 2023.

4. Jasmijn

Jasmijn is een meisjesnaam die afgeleid is van een planten met dezelfde naam. Maar, er zit nog een diepere betekenis aan, namelijk "geschenk van God". Daarmee is de naam dus niet alleen vernoemd naar een heerlijk ruikende plant, maar heeft het ook een bijbelse verwijzing. Grappig, want daarmee sluit het aan op twee trends voor 2023!

5. Emily

Deze kleine Emily is waarschijnlijk niet in Parijs, maar krijgt wel een prachtige naam mee! Emily is een meisjesnaam afgeleid van de Latijnse familienaam Aemilius, met de betekenis "zacht, vriendelijk" of "wedijverend, mededinger, navolger". De naam verspreidde zich in Europa door de verering van de derde-eeuwse martelaar Aemilius. Daardoor heeft de naam Emily ook meerdere trends van 2023 meezitten. Namelijk de namen uit popcultuur, maar óók namen met een historisch verleden.

6. Anne

Anne is een meisjesnaam met oorsprong in het Hebreeuws. De betekenis is "lieflijke" of "genade, begenadigde". De naam is geïnspireerd op de Bijbel, waar een profetes genaamd Anna wordt genoemd. De naam is ook bekend vanuit buiten-Bijbelse bronnen, waar Anna de moeder van Maria is. De grote verspreiding van de naam wordt waarschijnlijk toegeschreven aan haar. De naam Anne is dus niet alleen kort en stoer maar heeft ook nog een Bijbelse achtergrond. Dubbelcheck voor de 2023 trends.

7. Noé

Noé is een meisjesnaam die afgeleid is van de jongensnaam Noach. Noach is een Hebreeuwse naam en betekent "rust, troost". De naam is bekend uit de Bijbel, waar Noach als de bouwer van de Ark en overlevende van de zondvloed wordt beschreven. De naam Noé wordt sinds de zeventiende eeuw gebruikt in Nederland, in Zuid-Nederland was de vorm Noë al eerder in gebruik. Het is een mooie naam voor 2023, omdat er een trend is voor de namen uit de Bijbel.

8. Lynn

Lynn is een meisjesnaam die afgeleid is van Germaanse namen die eindigen op 'lind'. Deze naamstam betekent 'slang, kenner van geheimen' of 'schild (van lindehout)'. Linda is een voorbeeld van een naam met deze betekenis.Het zou ook kunnen dat Lynn afkomstig is van het Welsh woord 'llyn' dat 'meer, groot water' betekent. Daarnaast kan Lynn ook een verkorting zijn van namen die eindigen op 'lyn', zoals Carolyn. Carolyn is een variant van Karel, die betekent 'man, vrije man (niet van adel)'. Lynn is een unieke naam die nog niet zo vaak voorkomt en zou een goede keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar een originele naam met een betekenis die voor hen belangrijk is. Plus, het is een perfecte naam voor 2023 vanwege de dubbele eindletters.

9. Leah

Leah is waarschijnlijk een variant van de naam Lea, die een Hebreeuwse/Bijbelse oorsprong heeft en "wilde koe, antilope" betekent. De naam wordt in het Oude Testament genoemd als de eerste vrouw van Jacob. Er is ook een mogelijkheid dat Leah een verkorte, vrouwelijke versie is van namen zoals Leendert of Leopold. Leah is een stoere naam die perfect aansluit op meerdere trends voor 2023.

10. Isabella

Isabella is een meisjesnaam die afgeleid is van de Hebreeuwse naam Elisabeth, die betekent "God heeft gezworen" of "God is mijn eed." De naam is ontstaan in de Provence en verspreidde zich naar Spanje voordat hij in Europa bekend werd. In onze taal komt de naam sinds de 14e eeuw voor. Isabella is dus een naam met een rijke historie, wat aansluit bij de trend van historische en culturele namen in 2023.