Top 10 unisexnamen voor 2023

Top 10 unisexnamen voor 2023

Aan het begin van het jaar komen er altijd een heleboel namenlijstjes voorbij voor het nieuwe jaar. Jongensnamen, meisjesnamen… Maar wat als je nou niet wil hoeven kiezen of je kleintje de ruimte wil geven om te zijn wie ze maar willen? Dan zijn unisexnamen perfect. Daarom hebben we ook dit jaar weer onze top 10 unisex namen voor het jaar op een rij gezet!

1. Noa

Noa is een geweldige unisex naam die afgeleid is van de Hebreeuwse naam Noach. Dit betekent 'rust' en 'troost'. Misschien ken je de naam van het Bijbelverhaal over de zondvloed, waarin Noach de opdracht kreeg een ark te bouwen en hierdoor de zondvloed overleefde. Vroeger was de naam vooral populair als meisjesnaam, maar tegenwoordig geven steeds meer ouders hem ook aan jongens. Noa is al een tijdje een populaire naam in Nederland.

2. Sam

Sam is één van onze favoriete unisexnamen. Het is afgeleid van de Hebreeuwse naam Samuel, wat betekent "de naam is God" of "van God gebeden". Samuel was een belangrijke profeet en richter in de Bijbel. Maar, r is ook een Friese herkomst, waar de naam Sjamme "helm, beschermer" of "koning". En als dat nog niet genoeg is, Sam kan ook nog eens een verkorting zijn van Samantha, wat "de horende" of "de luisterende" betekent. Kortom een naam met heel veel mogelijkheden, voor zowel jongens als meisjes!

3. River

We vinden River een heerlijk unieke unisexnaam met een leuke, simpele betekenis: "rivier". Het is populair in Nederland sinds de jaren 90 en kan zowel voor jongens als meisjes gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan acteur River Phoenix. De naam is ook populair onder regisseurs en schrijvers en komt voor in verschillende films en series. River heeft een rustige uitstraling en deelt het gevoel van andere waternamen. Een moderne, fijne unisexnaam dus!

4. Charlie

Charlie is een moderne unisexnaam die afkomstig is van de Germaanse naam Karel, wat betekent "man, vrije man (niet van adel)". De naam was vroeger vooral populair bij Europese vorstenhuizen, maar werd pas later in Nederland breed gebruikt. In Nederland geven ouders de naam ongeveer even vaak aan jongens als aan meisjes, maar in de VS wordt hij de laatste jaren vaker aan meisjes gegeven. Charlie wordt vaak ook gebruikt als bijnaam of koosnaam, zoals voor Charlotte of Charles.

5. Dani

De naam Dani is een prachtige unisexnaam die afkomstig is van de Hebreeuwse naam Daniël, wat betekent "mijn rechter is God". Je kent de naam misschien van de vier grote profeten in het Oude Testament. In Nederland is Dani voornamelijk een jongensnaam, maar in Engeland wordt hij vooral aan meisjes gegeven. Dani kan ook een verkorte versie zijn van de namen Danielle of Daniela. De naam Daniël was al vroeg populair in de middeleeuwen in Nederland.

6. Jip

Jip is een fijne unisexnaam die afkomstig is van Gijsbert, een Germaanse naam die betekent "stralend kind van edele afkomst". In Nederland wordt Jip voornamelijk als jongensnaam gebruikt, misschien ken je Jip van Jip en Janneke? Het is ook afgeleid van Gijs of Jibbe, een Friese naam die afkomstig is van Gebhard of Gerwin, die betekenen "vrijgevig" en "gulle vriend" respectievelijk. Jip is een relatief zeldzame naam die weinig buiten Nederland voorkomt.

7. Anne

De naam Anne is een Franse versie van de meisjesnaam Anna en betekent "genade". De naam is waarschijnlijk rond de 13e eeuw naar Engeland gekomen en in de 17e eeuw was er een Engelse koningin met deze naam, Anne Boleyn. Er is ook een vermoeden dat de naam afkomstig is van oude Germaanse namen die de naamstam "arn" bevatten, wat "adelaar" betekent. In Nederland wordt Anne voornamelijk als meisjesnaam gebruikt, maar in Friesland wordt het al heel lang als jongensnaam gebruikt.

8. Quinn

Quinn is een super stoere unisexnaam met een rijke historie. Het komt uit verschillende culturen en talen en heeft meerdere mogelijke afleidingen. Zo is het een verengelste versie van de Ierse familienaam Ó Cuinn, wat betekent "afstammeling van Conn". Conn kan afgeleid zijn van cond of cenn, beide betekenen 'intellect' of 'chef'. Er zijn ook verklaringen die zeggen dat de naam afkomstig is van een Latijnse of Italiaanse volksstam. In Nederland is Quinn voornamelijk een jongensnaam, terwijl in de VS en de UK de naam net iets vaker aan meisjes gegeven wordt.

9. Eli

Eli is een unisexnaam die afkomstig is van de Hebreeuwse jongensnaam Elia, wat betekent "Jahweh is (mijn) God." Het kan ook een variant zijn van Eli of Elisabeth, met betekenissen "hoogte, verhevenheid" en "God is mijn eed" respectievelijk. In de middeleeuwen was de naam Elia vrij populair. In Nederland is Eli voornamelijk een jongensnaam, hoewel er ook wel enkele meisjes met deze naam zijn. In de Verenigde Staten is Eli een populaire unisexnaam, met een voorkeur voor jongens, terwijl in Noorwegen het vrijwel alleen aan meisjes gegeven wordt. De naam Eli betekent "God heeft geholpen".

10. Bo

Bo is een super populaire unisexnaam in Nederland, die afkomstig is uit verschillende culturen. Als jongensnaam is het vaak een afkorting van Willibrord, wat "wil" en "speerpunt" betekent. Het kan ook een verkorte vorm zijn van Bjorn, wat "beer" betekent. In Slavische culturen is Bo vaak een afkorting van Boris, betekent "strijd". Bo kan ook afkomstig zijn uit het vroege Turks, waar de naam Bogoris betekent "wolf", "kort" of "sneeuwluipaard". Als meisjesnaam kan Bo verband houden met het Franse "beau" dat "mooi" betekent. In Nederland en België geven ouders de naam Bo in bijna 80% van de gevallen aan hun dochter, terwijl in Scandinavië Bo voornamelijk een jongensnaam is. Deze naam wordt vaak geassocieerd met Scandinavische oorsprong, van de Oud-Noorse bijnaam Búi, wat "leven" betekent.