Top 10 jongensnamen voor 2023

Top 10 jongensnamen voor 2023

Het jaar 2023 is net begonnen en de lijstjes met namen vliegen ons aan alle kanten al om de oren. We kunnen het dus niet laten om onze top 10 jongensnamen voor 2023 op een rijtje te zetten:

Mees

Mees is een populaire jongensnaam die aansluit bij de trend van korte en stoere namen voor 2023. De naam is van Nederlandse oorsprong en kan afgeleid zijn van de Hebreeuwse naam Bartholomeüs, wat 'zoon van Talmai' betekent. Talmai betekent "de vorentrekker" of "rijk aan rimpels", of kan verwijzen naar de Griekse naam Ptolemeus, wat "de oorlogszuchtige" betekent. De naam Mees is ook verbonden met een soort zangvogel, zoals de koolmees, pimpelmees en grijze mees, die vaak in Nederlandse tuinen te vinden zijn.

Luuk

Luuk is een populaire jongensnaam die afgeleid is van Lucas. De naam Lucas betekent "uit Lucaanse streek" en komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië. De naam Lucas is ook de naam van de derde evangelist en schrijver van het Bijbelboek Handelingen, die over de wederwaardigheden van de apostelen gaat. Luuk is een Bijbelse naam, wat aansluit bij één van de trends voor 2023.

Daan

Daan is een populaire jongensnaam die afgeleid is van de Hebreeuwse naam Daniël. De betekenis van de naam is "God is mijn rechter". Daniël was een van de vier grote profeten uit het Oude Testament, die een belangrijke positie aan het Babylonische hof vervulde. De naam Daan is al vroeg in de middeleeuwen populair geweest in Nederland en sluit aan bij de trend van Bijbelse namen.

Finn

Finn is een naam van verschillende oorsprongen. Het is mogelijk afgeleid van de oud-Ierse naam "Fionn", die "blond" of "licht" betekent. Het kan ook afstammen van het woord "Finniko", een verwijzing naar de Finnen of het woord 'vink'. Het kan ook een oudere vorm zijn van de Ierse naam Fionn, die verwijst naar een mythologische figuur genaamd Fionn MacCumhail. Ook kan het afgeleid zijn van de Oudnoorse naam Finnr, die "Sámi" of "persoon afkomstig uit Finland" betekent. Finn is al een oude naam, die voorkomt in oude teksten zoals Beowulf. Het is een naam die in de trend past van namen met dubbele eindletters voor 2023.

Lars

Lars is een Scandinavische naam die afgeleid is van de Latijnse familienaam Laurentius, wat 'afkomstig uit Laurentum' betekent. De naam kan ook in verband gebracht worden met 'laurier', wat 'de gelauwerde' betekent. Dit verwijst naar de oude gewoonte om een krans van laurier uit te reiken aan overwinnaars van sportwedstrijden als teken van hun succes en eer. De naam werd ook populair door de verering van de heilige Laurentius, die in de derde eeuw leefde en de marteldood stierf.

Otis

Otis is een afgeleide van de oorspronkelijke naam Ode en is een naam met een klassieke oorsprong. De naam betekent "rijm of lied" en heeft een gevoel van poëzie en creativiteit. Otis is een naam die in de trend van korte en krachtige namen past, die in 2023 populair zullen zijn. Hoewel de naam niet vaak voorkomt, is het een unieke en opvallende keuze voor ouders die op zoek zijn naar een originele naam voor hun kind.

Nolan

Nolan is een Ierse naam die afkomstig is van de achternaam Ó Nualláin. De naam betekent "afstammeling van Nuallán" en kan ook worden vertaald als "nobel" of "beroemd". In 2023 zien we een trend naar korte en krachtige babynamen. Deze namen zijn eenvoudig en makkelijk te spellen en hebben vaak een stoere en zelfverzekerde uitstraling. Namen geïnspireerd door populaire series of films is ook een trend die we in 2023 zullen zien.

Will

De naam Will is mede populair door het karakter uit Stranger Things. In het Nederlands is de naam te herleiden naar Willem of Willebrordus. “Wil” staat voor wilskracht en streven, en past perfect bij de trend voor korte namen én de trend voor namen met dubbele eindletters! Perfect voor in 2023 dus.

Liam

Liam is een jongensnaam die afgeleid is van de Germaanse naam Wilhelm. De naam is samengesteld uit de naamstammen "wil" voor wilskracht en "helm" voor beschermer of koning. Liam is de Ierse variant van de naam Wilhelm, die al populair was in de middeleeuwen en in verschillende varianten voorkomt. Eén van de namen trends voor 2023 zijn korte en krachtige namen, waar Liam perfect bij past.

Abel

Abel is een Hebreeuwse naam die betekent "adem" en afgeleid is van het woord "hevel". Het kan ook een vleivorm zijn van de naam Abe, wat betekent "door adel schitterend". De naam is bekend uit de Bijbel, waar Abel de zoon van Adam en Eva is en symbool staat voor onschuld door zijn moord door zijn broer Kaïn. In de Bijbel is Abel ook de eerste persoon op aarde die te maken kreeg met sterfelijkheid als gevolg van de zondeval.