De 10 babynamen trends van 2023

De 10 babynamen trends van 2023

Een nieuw jaar betekent dat er weer een heleboel nieuwe kleintjes verwacht worden. Een heleboel kleine kinderen die allemaal een eigen naam krijgen. Maar welke naam? Wij zijn altijd wel benieuwd naar de naam-trends van het jaar, dus hebben we er tien op een rij gezet.

Sommige trends zetten door van vorig jaar, anderen zijn nieuw

1. Kort en krachtige namen

In 2023 zien we een trend naar korte en krachtige babynamen. Deze namen zijn eenvoudig en makkelijk te spellen, en hebben vaak een stoere en zelfverzekerde uitstraling. Korte namen zijn geweldig als op zoek bent naar een klassieke naam, maar er zijn ook een boel moderne varianten. Voor ieder wat wils dus! En, een mooie bijkomstigheid is dat je kleintje hem deste sneller leert schrijven.

Prachtige korte en krachtige namen zijn Noa, Jules, Nowi, Benja, Senna en Sam

2. Scandinavische invloeden

Namen uit Scandinavië zijn al jaren populair in Nederland en dat zal in 2023 nog steeds zo zijn. Deze namen zijn vaak kort en stoer, en geven de drager van de naam een unieke en krachtige uitstraling. Daarnaast zorgen series als ‘Vikings’ voor een enorme opleving van Scandinavische verhalen en geschiedenis. Of je nu op zoek bent naar een traditionele naam of juist een moderne variant, Scandinavische namen zijn enorm divers waardoor er veel te vinden is.

Scandinavische namen als Nea, Elin, Liva, Dagmar, Sanna, Kajsa, Ada, Hanna en Mia blijven populair

3. Stoere namen

Stoere babynamen zijn ook zeker populair in 2023, wat perfect aansluit op de eerste twee trends. Deze namen zijn meestal eenvoudig en makkelijk te spellen, en hebben een stoere en zelfverzekerde uitstraling. Veel van deze namen zijn bovendien typisch Nederlands, wat ook weer een leuke connectie creëert.

Echt stoere namen zijn Mees, Luuk, Daan, Liam en Bram, Mila, Emma, Nora, Tess en Evi

4. Namen geïnspireerd op de natuur

Namen gebaseerd op flora en fauna worden populair in 2023. Deze namen geven een gevoel van verbondenheid met de natuur en geven de drager van de naam een unieke en speciale betekenis. Je hebt namen met een specifieke betekenis of simpelweg namen die mooi klinken, een naam geïnspireerd op de natuur is altijd een geweldige keuze.

Roos, Iris, Jasmijn, Wolf, Phoenix, Forest, Robin, Ocean, Lotus, Willow en River zijn prachtige natuur namen

5. Unisex namen

Namen die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes zullen we ook in 2023 steeds vaker terugzien. Deze namen zijn geschikt voor elk geslacht en geven de ruimte van genderneutraliteit en uniekheid. Of je nu op zoek bent naar een unieke naam of gewoon een leuke optie, een unisex naam is altijd een goede keuze. 

Voorbeelden van genderneutrale unisex namen Nicky, Noa, Charlie, Jules en Raven

6. Namen geïnspireerd door populaire series of films

Namen uit populaire series of films, zoals Bridgerton, zijn elk jaar weer populair, en we verwachten dat in 2023 weer te zien. Deze namen hebben vaak een unieke betekenis en geven een leuke knipoog naar de popcultuur van de afgelopen jaren. Het leuke vinden wij vooral dat die namen elk jaar veranderen! Zouden ze daar bij Netflix rekening mee houden?

Weet je waar namen als Emily, Maeve, Luke, Ciri, Daphne, Simon, Mike, Anne en Will vandaan komen?

7. Lieve en troostende namen

Lieve en troostende namen zullen we in 2023 vaker tegenkomen. Deze namen geven een gevoel van warmte en verbondenheid en zijn perfect voor ouders die op zoek zijn naar een naam die troost geeft. Want wie wordt er nou niet blij van een zachte, lieve naam?

Namen als Lina, Noé, Fenne, Liva, Lieke, Zoë, Noah, Bodhi, Fedde en Pepijn zijn lief en troostend

8. Namen met dubbele eindletters

Namen met dubbele eindletters zullen in populariteit stijgen. Deze namen zijn uniek en opvallend, en geven een gevoel van originaliteit. De dubbele eindletters geven de namen nog meer karakter en uitstraling, en kunnen een unieke twist geven aan een anders conventionele naam. Bovendien worden deze namen vaak geassocieerd met een jonge, trendy en moderne uitstraling.

Namen met dubbele eindletters zijn bijvoorbeeld Finn, Ann, Jaxx, Lynn, Senn en Tess

9. Bijbelse namen

De Bijbel is een inspiratiebron voor mooie en zeldzame babynamen. Bijbelse namen zijn vaak rijk aan betekenis en historie en geven voor velen een gevoel van spiritualiteit. Of je nu op zoek bent naar een naam met een religieuze betekenis of gewoon een prachtige naam, een Bijbelse naam kan daarin goed van pas komen. Van sommige namen zou je misschien niet eens weten dat ze van origine bijbels zijn!

Voorbeelden van Bijbelse namen Abel, David, Elias en Boaz, Lois, Rhodé, Anna, Sara, Mara, Chloé, Tirza, Leah en Rivka

10. Namen met een historische of culturele betekenis

Namen die verwijzen naar een historische of culturele betekenis zullen in 2023 waarschijnlijk steeds populairder worden. Dit is een nieuwe trend dus we zijn heel benieuwd of het doorzet! Historische namen kunnen een gevoel van verbondenheid geven met de geschiedenis of cultuur van de ouders.

Voorbeelden van historische namen zijn Cleopatra, Julius, Isabella, Leonardo en Muhammad

Wij zijn in ieder geval al super benieuwd welke namen we in 2023 het meeste voorbij zien komen. Weet jij het al?