Verschillende materialen in de kinderkamer

De mooiste materialen voor de kinderkamer

Bij het inrichten van een kinderkamer heb je een heleboel opties. Meubilair, decoratie, stoffering, verf, opbergruimte en meer. Kleuren zijn daarbij heel belangrijk (daarom onze blog over kleur in de kinderkamer), en vlak daarna komen de materialen. Wanneer je deze twee helder voor ogen hebt ga je veel gerichter op zoek naar de beste items, en creëer je in een handomdraai een prachtige kinderkamer.

Kleur en materiaal sluit nauw op elkaar aan, denk daarom over beiden goed na

Zo kies je de beste materialen in de kinderkamer

Bij het kiezen van materialen zijn er een aantal overwegingen die je mee moet nemen. Zo moet je denken aan kleur, vorm, duurzaamheid, hardheid en natuurlijk veiligheid. Voor elke overweging zetten we kort op een rijtje waar je aan moet denken, en hoe je de beste keuze maakt voor wat jij wil bereiken.

Kleuren voor materialen in de kinderkamer

De kleur van materialen

Wanneer je materialen kiest, komt kleur daar al heel gauw bij om de hoek kijken. Als je bijvoorbeeld opzoek bent naar natuurlijke tinten, dan is het belangrijk om te weten wat voor hout of rotan het beste past bij jouw wensen. Hoe licht of donker wil je het hebben, en met welke kleuren ga je het combineren? Door dat in gedachten te houden kies je veel gerichter de beste materialen uit.

Niet alle materialen zijn in alle vormen en kleuren te vinden

Hoe materialen de vorm bepalen

Naast kleur is vorm ook een belangrijke factor bij het uitkiezen van de juiste materialen. Veel vormen zijn er in verschillende materialen te vinden, maar als je naar een specifieke stijl op zoek bent, is het belangrijk om te checken in welke materialen dat het beste werkt. Een schommelstoel kan bijvoorbeeld van hout of rotan gemaakt worden, maar beiden hebben een hele eigen look. Welke past er dan het beste bij jouw wensen?

Rotan materialen in de kinderkamer

Duurzame materialen

In de hele wereld, en zo ook nieuwe kinderkamers, wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Maar hoe kies je dan duurzame items uit? Door van tevoren te bepalen welke materialen duurzaam zijn, is het een stuk simpeler om mooie items te vinden. Dan ga je gericht op zoek naar, bijvoorbeeld, rotan stoelen of stoffen van bamboe, en haal je het giswerk er uit.

Duurzame keuzes maken wordt een stuk makkelijker als je weet wat je moet zoeken

Harde en zachte materialen

Hoe hard een materiaal is maakt natuurlijk enorm uit. Zo zijn niet alle materialen bestand tegen kleine kinderen, en andersom net zo. Metaal met haakse hoeken is bijvoorbeeld een keuze die je in een kinderkamer beter vermijdt. Maar, hele zachte materialen raken snel beschadigd. Kijk dus goed waar het materiaal in de kamer terecht komt en wat de kleine daar in de buurt kan doen.

Moeder en kind kijken naar materialen in de kinderkamer

Veilige materialen

Wanneer je materialen toepast in de kinderkamer, is veiligheid natuurlijk het belangrijkste. Zo moet je niet alleen denken aan de veiligheid van de kleine (bijvoorbeeld met harde randen), maar ook aan de algemene veiligheid. Is het materiaal sterk genoeg? Kan het gaan splinteren of scheuren? Is het brandveilig? Voor hele kleine kinderen is het bovendien heel belangrijk om te letten op verstikkingsgevaar. Het zijn geen leuke dingen om over na te denken, maar dan weet je zeker dat iedereen uiteindelijk met een veilig gevoel kan slapen.

De veiligheid van je kleintje gaat natuurlijk voor alles

Materialen van wanddecoraties

Bij Ukkie & Boef zijn we vooral gek op wanddecoraties natuurlijk. Welke materialen kies je daar dan het beste bij uit? We hebben een paar aanraders. Als de kleine erbij kan is het fijn om gladde, stevige materialen te gebruiken zoals plexiglas. Als er dan viezigheid op terecht komt is het goed schoon te maken, maar je loopt ook niet het risico dat het stuk gaat als het valt. Let alleen wel op met de harde hoeken, als je kleintje écht nog heel klein is kan het hard aankomen.

Een voorbeeld van materialen in de kinderkamer

Een andere tip is muurstickers. Wanneer je niet in de muren kan boren omdat je in een huurhuis woont of omdat de muur gewoon keihard is, dan zijn muurstickers een fantastische optie. Ze plakken op vrijwel elke gladde muur en zijn zonder moeite te verwijderen. Je kan ze zelfs opnieuw ophangen, waardoor je ze makkelijk meeneemt of verplaatst.

Wanneer je weet hoe je de beste materialen kiest, krijg je de mooiste kinderkamer voor elkaar