Zo kies je de beste kleuren voor de kinderkamer

Zo kies je de beste kleuren voor de kinderkamer

De kleine komt eraan, of je wil een make-over doen van de kinderkamer. Hoe pak je dat dan aan? Eén van de belangrijkste keuzes is kleur. Door de juiste kleuren te kiezen krijg je een prachtige kamer en kun je de hele sfeer naar jouw hand zetten.

Licht of donker

In kinder- en babykamers zie je vaak veel lichte kleuren. Lichte kleuren geven een rustig beeld, en laten de kamer groter lijken. Bovendien leidt het niet af en zal de kleine sneller tot rust komen.


Kinderen en baby's slapen rustiger in een kamer met weinig visuele afleiding en met lichte kleuren. 


Je kunt altijd voor donkerdere tinten kiezen, maar let dan wel goed op dat ze niet te zwaar of druk worden. Donkere kleuren kun je dan ook het beste gebruiken voor accenten, en hoe dichter je ze bij de grond houdt, hoe ruimtelijker de kamer blijft. Voor jou fijn, maar ook voor de kleine.

Fel of pastel

Wanneer je kleuren uitkiest kun je naast licht en donker ook de felheid of saturatie van de kleur uitkiezen. Zo is neon-groen super fel, waar grasgroen veel minder fel is. Zo kun je van neon tot pastel verschillen vinden. Maar, een kleur hoeft niet pastel te zijn om niet fel te zijn. Kleuren zoals een oud roze hebben ook weinig felheid of saturatie, maar zijn ook niet licht. Het hangt dan ook puur af van de hoeveelheid kleur, gemengd met zwart of wit om de kleur lichter of donkerder te maken. 


In kinderkamers is het vaak fijn om voor minder felle kleuren te kiezen zoals een dusty retro tint of een zacht pastel. 

Alle kleuren van de regenboog

Wanneer je de kleuren uitkiest voor de kinderkamer, heb je keus uit alle kleuren van de regenboog. Hoe maak je dan de beste keuze?

Warme kleuren

Je kunt warme kleuren herkennen aan de rood, geel en oranje tinten. Denk bijvoorbeeld aan de herfst, of een gezellig haardvuur. Oranje is vrijwel altijd warm, en de meeste kleuren die richting het oranje gaan zijn dat ook. Meestal zijn rood en geel warm, maar let op. Koud geel en koud rood bestaan ook. Deze kleuren leunen richting het blauw of het grijs. 


Warme kleuren passen goed bij een gezellige, warme sfeer. Zo creëer je een gevoel van vertrouwen en zachtheid, en versterk je de veilige sfeer. Ook zie je vaak warme kleuren in meisjeskamers, omdat zachtroze een warme tint heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Born to be Sweet collectie.

Koude kleuren

Koude kleuren zijn te herkennen aan de groen, paars en blauw tinten. Zo kun je denken aan de winter, of de zee. Blauw is dan ook bijna altijd koud, en alles wat richting blauw gaat ook. Ook hier moet je met groen- en paars opletten. Olijfgroen is bijvoorbeeld een warmer groen dan grasgroen. Warme tinten van groen en paars leunen richting het bruin en het oranje. 


Koude kleuren zijn mooi voor een schoon, opgeruimd gevoel. Ook kun je er een buiten gevoel mee creëren omdat je in de natuur veel blauw en groen terugziet. Koude kleuren zie je meestal terug in jongenskamers vanwege de blauwtinten, maar sommige tinten babyroze kunnen ook een koude kleur zijn. Bij koude kleuren kun je denken aan de Born to be brave collectie.

Mixen en matchen

Bij het kiezen van de kleuren hoef je niet exclusief voor warme of koude kleuren te gaan. De Born to be me collectie is daar een mooi voorbeeld van. Daar zie je allemaal tinten rood, groen, blauw en geel zonder dat ze botsen. Het belangrijkste om hierbij in gedachten te houden is dat de kleuren ongeveer even licht- of donker, en even fel zijn. Op die manier hou je verbinding in de kamer en blijft alles bij elkaar passen.